Başta mevcut milletvekilleri olmak üzere adaylık başvurusu yapan isimler, listelerdeki yerlerini öğrenmenin telaşına girdi.
Cumhurbaşkanı’nın başkanlığındaki üst komisyonda şehirler bölge bölge ele alındı. Önce, mevcut milletvekillerinden kimlerin aday yapılmayacağına karar verildi. Ardından yeni isimler üzerinde görüşler dile getirildi.
Listeye girecek isimlerle ilgili tereddüt yaşanılan durumlarda bizzat Cumhurbaşkanı, hem eski milletvekillerinden, hem teşkilatlardan hem de o ilde objektifliğine güvendiği eski dostlarıyla bire bir telefon görüşmesi yaparak en iyi ismi listeye almanın çalışmasını yürüttü.
Bu kapsamda Samsun listesinin oluşumunda; temayül yoklaması, parti tarafından yaptırılan anketler, kamuoyu yoklamaları karar vermeye yetmediği için özel telefon görüşmeleriyle karar verilmiş oldu.
Liste şimdilik tamam gibi. Ama şu da bir gerçek ki YSK’ya giderken bile listelerin değişikliğe uğradığı bir ülkede yaşıyorsak, son dakika değişimlerine de hazırlıklı olmalıyız. Ama Samsun’da mevcut 5 milletvekillinin en az 3 tanesinin listede olduğu ifade ediliyor.
Listelerin açıklanması sonrası yine her seçimde olduğu gibi bir tepki ve itiraz beklemek de yine bu ülkenin teamülü haline gelmiş durumda. Zira liste ne kadar mükemmel gelirse gelsin mutlaka itirazı olan, eleştirisi olan ve tepki gösterecek olan seçmenler olacaktır.
Her parti, en iyi sonucu almak amacıyla “en mükemmel liste” diye onaylayıp açıkladığı milletvekili aday listelerine tepkilerden ziyade, bu partilerin tepki ve eleştirileri kısa sürede izale edecek bir süreç yönetmeyi de şimdiden planlamaları zorunluluğu var. Bunu başarırlarsa, en az zararla seçimlerden çıkabilirler. Yapamazlarsa tenkitlerin altında kalır ve tabanlarını toparlayamazlarsa bu durum rakip partilerin hanesine oy olarak yazılır.