1956 yılında kurulan Bafra Madeni Sanatkarlar Odası 68 yıl sonra bu yıl ilk defa Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi. Programa saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlandı. Etkinlikte Mehtaran takımının yaptığı gösteri büyük bir beğeni ile izlendi.

Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Hurşit Tulum; ''Teşkilatımızın başkanı olarak bu kutlamaların ne kadar önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Şunu da ifade edeyim ki ben başkan olmadan evvel ahilin  ne demek olduğunu tam olarak bilmiyordum. Ancak ahilik kültürünün köprü görevi gördüğünü ve derin değerlere sahip olduğunu öğrendim. Bu değerlerin sadece bir meslek disipliniğini olmadığını aynı zamanda toplumsal öğreti özelliğinin olduğun da fark ettim. Türkiye'mizin birçok yerinde Ahilik Haftası  kapsamında kutlamaların  yapılması, ahiliğin önemini göstermektedir.

Hepimiz, sanayi de ya da esnaflıkta çırak olarak başladık

Özellikle dünyada eşi benzeri olmayan Usta- Çırak ilişkisi toplumsal dokumuzun en değerli unsurlarından biridir. Hepimiz, sanayi de ya da esnaflıkta çırak olarak başladık Usta - Çırak ilişkisinde yalnızca bir zanaat ya da ticareti değil, aynı zamanda hayatı, ekonomiyi, insan ilişkilerini ahlaklı olmayı öğreniriz. Ustalarımız bize sadece meslek değil insanlığın önemini öğretir.Esnaf sadece alım satım yapan, ticaretle uğraşan kişiler değildir.Esnaf sokağımızın bekçisi, mahallemizin gözü kulağı, vijdanıdır.Hepimizin, evimizin anahtarını gönül rahatlığıyla teslim ettiği insanlar esnaflarımızdır. Onlar, güvenin, dürüstlüğün, samimiyetin sembolüdür.

Yaklaşık 1205 yılında kurulan Ahilik Teşkilatının esasları;cömertlik, yardımseverlik, dayanışma, dürüstlük, samimiyet ve insana sevgi olarak özetleyebiliriz. Bu değerler, yüzyıllardır yaşatılmakta ve halen manevi değerlerimizi geleceğe taşıyan bir köprü görevi görmektedir.

Bugün burada bir araya gelerek bu köklü geleneği anmak, gelecek nesillere aktarmak için önemli bir sorumluluğumuz olduğunu hatırlatmak istiyorum. Hep birlikte, ahiliğin bizlere öğrettiği değerleri yaşatmak ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek için el birliği ile çalışmaya devam edeceğiz. Sözlerime son vermeden önce;

Başta Devlet Büyüklerimiz olmak üzere 

Kurum Amirlerimiz, Sivil toplum mensupları Oda Başkanlarımıza, Esnaflarımıza Rapbim güzel hizmetler vermeyi Rabbim nasip ve muhaffak eylesin. Bu düşünceler içinde katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.'' dedi.

Samsun ve Bafra’da uygunsuz gıda ürünleri satan firmalar açıklandı Samsun ve Bafra’da uygunsuz gıda ürünleri satan firmalar açıklandı

Etkinliğe katılan Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç konuşmasında; ''Aklıma şu söz geldi. Bazen kendi aramızda şöyle bir şey söylüyoruz ya herkes tüccar olur ama esnaf olamaz diyoruz. Aslında bütün bu anlamlı konuşmalar bu kelimenin altında. Ticaret sadece almak satmaktan ibaret değil. Aynı zamanda bu işin bir de ahlakı var. İşte o yüzden biz diyoruz ki ya şu kişi esnaflıktan gelmedi ya da esnaftır laftan anlamaz sözden anlar gibi. Davranmayı bilir,oturmayı bilir, kalkmayı bilir.Kimsenin hakkını hukukunu yemez diyoruz. Aslında bunun altında yatan gerçek budur. Tabii çok eskiden esnaflarda alış veriş yapılırken esnaflar dermiş ki ya ben sabah siftahımı yaptım. Yan başımızda ki komşu yapmadı. Yarında alışverişi yan komşumuzdan yapalım, o da ilk siftahını yapmış olur. İşte bu aileye kültüre aitiz. Az önce Ticaret İl müdürümüz güzel söyledi. Maalesef bugünün kapitalizminde acaba yanı başımızdaki esnafı nasıl yok ederiz ve bütün dünyayı nasıl alırız mantığı var. Bu mantık bize verilmeye çalışılıyor. Halbuki bizim tarihimizde kültürümüzde esnaf dayanışması, komşuluk dayanışması var. Tüm bunların içinde var olan aslında Ahilik Teşkilatıdır.'' ifadelerine yer verdi.

Programa Bafra Kaymakamı Dr. Mustafa Altınpınar, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Samsun İl Ticaret Müdürü Kürşat Topçu, Siyasi Parti Temsilcileri, Oda başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Pogram ikram ve ödül takdimiyle sona erdi.

Editör: Haber Merkezi