Ekonomi

Elektrik faturalarında yeni dönem. Artık o para ödenmeyecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tüketicilerini ilgilendiren yeni düzenlemeler içeren bir taslağı kamuoyunun görüşüne sundu. Bu düzenlemeler kapsamında, elektrik faturalarında artık o ücret ödenmeyecek.

Abone Ol

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tüketicileri için yeni bir düzenleme taslağı hazırladı. Bu taslağa göre, faturasını düzenli ödeyen tüketicilerden o ücret alınmayacak. İşte detaylar...

ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ DÖNEM

Elektrik tüketicileri için yeni bir dönem başlıyor. Faturasını düzenli ödeyen tüketicilerden yeni aboneliklerde güvence bedeli alınmayacak. Yabancı uyruklu tüketicilerden ise güvence bedeli %50 daha fazla tahsil edilecek. Kaçak elektrikle mücadelede yeni tedbirler uygulanacak ve kaçak kullanım ceza katsayısı artırılacak.

EPDK, Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikleri içeren bir taslağı kamuoyunun görüşüne sundu. Bu taslak, 15 gün boyunca ilgili kurumlar ve sektörden gelecek geri bildirimler doğrultusunda son halini alacak. Taslağa göre, fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni yapacakları sözleşmelerde güvence bedeli alınmayacak. Hâlihazırda mesken abonelerinden 680-1.135 lira arasında güvence bedeli talep ediliyor. Borç nedeniyle sözleşmesi iptal edilen aboneler ise yeni abonelik yaptırırken %50 daha fazla güvence bedeli ödemek zorunda kalacak.

YÜZDE 50 FAZLASI TALEP EDİLEBİLECEK

EPDK, yabancı uyruklu tüketicilerin aboneliklerini sonlandırmadan kullanım yerini terk etmelerinin yasal takibe konu olan kalıntı borç tutarlarını artırdığını belirledi. Bu durumu önlemek amacıyla yeni bir önlem aldı. Yeni taslağa göre, tahsilat riskini azaltmak için yabancı uyruklu tüketicilerden ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedelinin %50 fazlası talep edilecek. Ayrıca, fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri, sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödemekten muaf tutulacak.

GÜVENCE BEDELİ İADE

Sonlandırılan perakende satış sözleşmesi kapsamında unutulan ve iadesi yapılamayan güvence bedeli, tüm imkânlar kullanılarak hak sahibine ulaştırılacak. Ancak, hak sahibine ulaşılamadığı durumlarda bu bedel, tarifeden düşürülerek tüm tüketicilere tarife indirimi olarak yansıtılacak. İlgili abonelerin güvence bedeli hakkı saklı kalacak ve talep etmeleri halinde ilgili şirketler bu bedeli ödemekle yükümlü olacak.

KAÇAK ELEKTRİKLE MÜCADELEDE YENİ SİSTEM

Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikler, kaçak elektrik kullanımına yönelik yeni tedbirler de içeriyor. Kaçak elektrik tespiti, tahakkuk, faturalandırma ve tahsil aşamalarındaki eksiklikler giderilerek dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanacak.

Kaçak elektrik kullanımına yönelik ceza katsayısı artırılacak ve kaçak kullanım tespit edilen kişiler daha yüksek cezalar ödeyecek. Yüksek kaçak oranlı bölgelerde asayiş sorunlarına yol açmadan kaçak kullanımın tespiti ve önlenmesi için teknolojik imkanlar ve veri kullanımı artırılacak.

Değişiklikler kapsamında, kaçak elektrik faturalarına dair borç için borç sahibine bildirim yapılmadan yasal takip işlemi başlatılmayacak. Öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek ve bu faturanın ödenmemesi halinde dağıtım şirketi borç sahibine bildirim yaparak icra yoluna gidecek.