Nisan 2023'te başlayan ve mutfak ile sıcak tüketim için 25 metreküpe kadar ücretsiz doğal gaz sağlayan uygulama, 1 Mayıs 2024 itibariyle sona erdi. Bu uygulamanın sona ermesinin ardından, faturalara gelecek olası zamlar merak konusu oldu.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, iktidarın farklı gelir grupları için farklı doğal gaz ve elektrik tarifeleri belirleme planı üzerinde çalıştığı ifade edildi.

Düşük gelirli hanelerin daha düşük faturalarla desteklenmesinin hedeflendiği belirtilirken, uygulamanın gelir veya tüketim arttıkça enerji tarifelerinin kademeli olarak artabileceği öngörülüyor.

FATURALARA 150 LİRA EKLENECEK

Bakanlık yetkilisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı plan hakkında bilgi verdi. 1 Mayıs itibarıyla, doğalgaz faturalarına 25 metreküplük bir ilave bedel eklenecek.

İşte Bafra’nın en küçük köyü İşte Bafra’nın en küçük köyü

Bu ek bedel, şehirlere göre değişiklik gösterebilir ancak genel olarak faturalara yansıtılacak ek miktarın yaklaşık 150 TL olması bekleniyor.

UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLADI?

Ücretsiz 25 metreküp doğalgaz uygulaması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Mayıs 2023'te yaptığı açıklama ile hayata geçirildi.

Bu uygulama, düşük gelirli hanelerin kış aylarında ısınma ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini ve mutfakta doğalgaz kullanabilmelerini sağlamak amacıyla başlatılmıştı.

UYGULAMA NE KADARDI?

Bu uygulama kapsamında, mutfak ve sıcak su tüketiminde kullanılan ilk 25 metreküp doğalgaz ücretsiz olarak sunuluyordu. Bu sayede, ortalama bir hane için yıllık doğalgaz faturasında yaklaşık 150 TL'lik bir indirim sağlanmış oluyordu.

BUNDAN SONRA DOĞALGAZ FATURALARI NE KADAR OLACAK?

BOTAŞ'ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre, Mayıs 2024'te geçerli olacak olan mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi ile elektrik üretim amaçlı tarifeler sabit kalacak.