Yüksek enflasyon ve zamların eşiğinde piyasa çok sayıda ürünün fiyatı uçuşa geçti, yüksek meblağların ödeme yolu ise nakit değil IBAN numarası oldu.

Alışveriş yapanlar arasında IBAN numarası üzerinden yapılan ödemelerin yaygınlaşmasının ardından açıklama kısmı da önem kazandı. Açıklama kısmına artık bunu yazmayan yandı. İşte detaylar…

AÇIKLAMA KISMINA NE YAZILMALI?

Avukat Emin Saygın, IBAN kullanarak banka hesabına para gönderen vatandaşları uyardı. Saygın, açıklama kısmına “borç ödemesi”, “hizmet ödemesi” gibi ifadelerin mutlaka yazılması gerektiğini hatırlatarak altını çizerek uyardı.

Mobil bankacılığın gelişmesiyle IBAN hesabına para gönderme işlemlerinin arttığını vurgulayan Saygın Borçlar Kanunu'nun 1002. maddesine göre, açıklama yapılmadan gönderilen paranın borç ödemesi olarak kabul edileceğini belirtti.

AÇIKLAMA YOKSA BORÇ SAYILIR

BDDK onay verdi. 3 yeni banka daha kuruluyor! BDDK onay verdi. 3 yeni banka daha kuruluyor!

Saygın “Eğer bir açıklama yapmıyorsanız, bu para karşı tarafa borcunuz olduğu ve bu borcu ödemek için gönderdiğiniz olarak kabul edilir” diyerek uyardı.

KİRA ÖDEMELERİNDE NE YAZILMALI?

Saygın, IBAN ile kira ödeyenlere de şu bilgileri verdi: IBAN üzerinden kira ödemesi yapan kişilerin ise açıklama kısmına sadece "kira" yazması yeterli olmayacaktır. Bunun yerine, "2024 Ocak ayı kirası" veya "2024 Şubat ayı kirası" gibi kiranın hangi aya ait olduğunu belirten ifadeler eklenmelidir. Bu şekilde yapılan açıklamalar, ileride yaşanabilecek olası sorunların önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Editör: Tahsin Kurumahmut