Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında toplamda 47 bin 452 metrekarelik alana inşa edilecek Kongre ve Kültür Merkezi için protokol töreni yapıldı.
İmza töreninde konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve yönetimine, önemli bir yatırımı yapacak olmasından dolayı da Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum." dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) arasında imzalanan protokol törenine Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Sevim Alışır, Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. İdris Varıcı, çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.
İlkadım ilçesinde bulunan Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon'da Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) kampüsü içerisinde 50 bin metrekarelik bir alana yapılacak olan Kongre ve Kültür Merkezi için protokol imza töreni düzenlendi.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş yaptığı konuşmada, “OMÜ kampüsünde 23 dönümlük alana kurulacak OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nin 2 yıl içinde hizmete sunulması planlanıyor. Karadeniz'de en büyük, İstanbul ile de yarışır bir eser kazandırılacak. Bugünden yarını görmek ve ona göre şehir planlamak gerekiyor. Bu anlamda OMÜ'de yapılacak kongre ve kültür merkezi büyük önem taşıyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve yönetimine, önemli bir yatırımı yapacak olmasından dolayı da Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum. Kongre merkezi yatırımını, Samsun Büyükşehir Belediyesi öz kaynaklarıyla karşılayacak. Dolayısıyla bu da finans olarak belediyenin gücünü gösteriyor." İfadelerini kullandı.
Samsun'un önemli bir üretim merkezi olduğunu ve daha da gelişeceğine işaret eden Muş sözlerine şöyle devam etti:
"Samsun'un ihracatını öncelikle Türkiye'nin yüzde 1'i, daha sonrası yüzde 2'sine çıkarmak gibi bir hedefimiz var. Dolayısıyla bu ekonomik hareketlilik beraberinde kültür ve sanatı da getirecek, sanayileşmede ciddi bir üretim merkezine dönüşecektir. Samsun'da bunu da kültürel olarak beslememiz gerekiyor. Dolayısıyla bu kongre merkezi çok iş görecektir. Dünyada rekabet var ve bundan kopmamak lazım. Türkiye'yi her yönlü büyütmemiz gerekiyor. Yüzde 1'e ulaştığımız zaman 2,5 milyar dolar, yüzde 2'ye ulaştığımızda da Samsun 5 milyar dolar ihracat yapmış olacak. Üniversitelerin şehri sahiplenmesi çok önemli. Üniversiteli aydınlar ve çevrelerinin şehri desteklemesi çok önemli. Bu şehir bu rakamlara ulaşınca çok daha zengin ve müreffeh bir şehir olur."
Önemli bir protokol olduğuna dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, "Bugün önemli bir imza törenindeyiz. Samsun bölgenin merkezidir. Sanıyorum Türkiye'de bütün imkanları birleştirerek stratejik hedeflere bilinçli bir şekilde yürüyen ender şehirlerden bir tanesiyiz. Büyükşehir Belediyesinin vizyonunu, imkan ve kabiliyetlerini çok doğru okuyarak vizyon projeleri ile bu şehri bölgenin merkezi olarak, ayrıca Türkiye'nin yurt dışına açılma konusunda da büyük bir potansiyelini yorumlayarak ona göre hareket ediyoruz. Özellikle bizim akıllı şehir uygulamaları, trafikte çözümler, otopark uygulamalarıyla birlikte özellikle bizim çevreye hassasiyetimizle ortaya çıkan vizyon projeleriyle üniversitemizle çok ciddi iş birliği halinde çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Başkan Demir: Muhtemelen burası bir G20 zirvesi yaşayacak
Yapılacak olan kongre merkezinin müthiş fonksiyonlara sahip olacağını vurgulayan Başkan Demir, “Üniversitenin giriş kısmı, Samsun'un en iyi lokasyonlarından bir tanesi. Şu anda İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi'nden sonra bildiğimiz kadarıyla metrekare olarak en büyük merkezi projesine başladık. Bu protokol ile birlikte arsanın temini gerçekleşmiş oluyor. Bu projenin şimdi ihalesini yapacağız. Bu sene içerisinde temelini atacağız. Muhtemelen burası bir G20 zirvesi yaşayacaktır. O kalitede ve o niteliktedir. Bu proje 47 bin metrekaredir. İnşaatı ile birlikte 50 bin metrekareyi bulacaktır" şeklinde konuştu.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise OMÜ'nün 2023'te dijitalleşmeyi bütün unsurlarıyla hedef haline getirdiğini ve bunu büyük oranda gerçekleştirdiğini anlattı.
OMÜ'nün sadece kendi akademik personeli ya da akademik çalışmalarla değil, aynı zamanda "sektör kampüste" unvanıyla bölgenin hem girişimine hem refahına hem de uluslararası rekabet gücüne katkı sağlama adaylığını hedef olarak ortaya koyduğunu dile getiren Ünal, "Buradaki temel hedefimiz Türkiye'deki ilk on üniversitesi içine girmek. Alamadığınız tek bir unvan, araştırma üniversitesi unvanı. İnşallah 2023'ün verileriyle OMÜ'nün araştırma üniversiteleri arasına gireceğini ümit ediyoruz. Protokolünü imzalayacağımız OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nin üniversitemiz, şehrimiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.
Konuşmaların ardından Ticaret Bakanı Mehmet Muş eşliğinde, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, imza attı.
Kongre ve Kültür Merkezi Hakkında
İmzalanan protokol anlaşmasıyla 2 katlı olarak inşa edilecek olan Kongre ve Kültür Merkezi içerisinde bin 800 kişilik ana kongre salonu, 750 kişilik ana tiyatro salonu, 2 bin 500 kişilik balo salonu, 90 kişilik cep tiyatrosu, 108 kişilik cep sineması, 8 toplantı salonu, 200 kişilik amfi ile resepsiyon alanı yer alacak.