Yeni ehliyet almak isteyenler, Alo 199, e-Devlet veya https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden randevu alarak başvuru yapabilecekler. Başvuru sırasında gerekli evrakların da teslim edilmesi gerekiyor.

Yetkililer, başvuru sürecinde yoğunluk yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunarak, sürücülerin mağduriyet yaşamamaları için işlemlerini son aylara bırakmamalarını önerdi.

Eski tip ile yeni tip sürücü belgelerinin farkları

Uluslararası nitelikte olması
Güvenlik unsurları uluslararası standartlara uygun olması,
Süreli olması,
Sürücü sınıf sayısının 17 olması
Yeni tip sürücü belgelerinde sınıfına göre sağlık raporu 5 yıl veya 10 yıl geçerli olup, süre bitiminde yenilenmesi gerekmektedir.

Sürücü Belgesin yenilemede istenilen belgeler nelerdir?

Kimlik belgesi
Kayıp/çalıntı değilse mevcut sürücü belgesi
Sürücü sağlık raporu
Sürücü belgesi değerli kâğıt bedeli ve vakıf payı
1 adet biyometrik fotoğraf
Kan gurubunu belirtir belge veya yazılı beyan
Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

NE KADAR CEZA UYGULANIYOR?

Ehliyetsiz araç kullanmak 12.978 TL, ehliyetine el konulan birinin araç kullanması 12.978 TL, ehliyeti iptal edilen birinin araç kullanması 12.978 TL, ehliyet sınıfı dışında araç kullanmak 6.440 TL, geçerlilik süresi dolmuş ehliyetle araç kullanmak 2.610 TL, yönetmelikle sınırlanan süre ve sınırlara uymadan farklı ülkelerin ehliyetleri ile araç kullanmak 2.610 TL cezaya tabi tutulacak.

EHLİYET HARÇLARI NE KADAR?

Eski Tip (2016 Öncesi Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenisi İle Değiştirilmesi İşlemlerinde Harç Ücreti Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 6.583,50 TL ödeme yapılması gerekiyor.

Ehliyet / Sürücü belgesi hakkında merak edilenler

1- Sürücü Belgesi Randevusu Nasıl Alınır?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 Çağrı merkezinden ya da randevu.nvi.gov.tr web portalı üzerindeki sürücü belgesi Randevu Sisteminden randevu alınarak yapılmaktadır.

2- Sürücü Belgesi Başvurusu Nereye Yapılır?
Sürücü belgesi başvurusu, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine yapılır.

Fay Hattı Listesi Güncellendi Samsun'da deprem riski var mı? Fay Hattı Listesi Güncellendi Samsun'da deprem riski var mı?

3- Neden Yeni Tip Sürücü Belgesi Almalıyım?
31.12.2024 tarihinde eski tip sürücü belgesi geçerlilik süresi sona ereceğinden yeni tip sürücü belgesi alınması gerekmektedir.

4- Yeni Tip Sürücü Belgesinin Özellikleri Nelerdir?
Polikarbon üzerine lazer baskılı olup, yeni tip sürücü belgesi polikarbon yapısı nedeni ile eski tip sürücü belgelerine göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.

5- Yeni Tip Sürücü Belgesi Ne Zaman Verilmeye Başlandı?
01.01.2016 tarihi itibariyle yeni tip sürücü belgesi düzenlenmeye başlanmıştır.

6- Eski Tip Sürücü Belgesini Ne Zamana Kadar Değiştirmeliyim?
31.12.2024 tarihine kadar değiştirmeniz gerekmektedir.

Editör: Tahsin Kurumahmut